KemikalieKollen

KemikalieKollen

Hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska eller naturliga innehåller ofta ämnen som varken kan sägas vara det ena eller det andra. KemikalieKollen är skapad i syfte att underlätta för dig som medveten konsument att hitta hud- och kroppsvårdsprodukter utan onödiga kemikalier - produkter med ett mer äkta innehåll. Kemikalierna som står upptagna i KemikalieKollen godtas ej i de produkter som ligger med i appen RekoKollen. Listan är inte fullständig och fler tips på kemikalier kan skickas till kontakt@rekokollen.se.

När ett ämne är helt förändrat identifieras det med dess kemikalienamn på latin (INCI) – ej att förväxlas med det latinska växtnamnet. Då heter det exempelvis inte längre Cocos Nucifera Oil och på svenska heter det inte längre olivolja, palmolja etc. Utan istället kan det i INCI-förteckningen dyka upp namn som till exempel Coco-caprylate/caprate och Glyceryl Stearate. Det handlar således inte längre om simpla framställningsprocesser som kallpressning.

Man skönmålar ofta dessa så kallade ”eko”kemikalier med ord som ”från”, exempelvis ”från kokos” eller ”från vegetabilisk olja”, ”från majs” eller ”från alger”. Det här förfarandet gör inte ämnet mer ekologiskt eller mer naturligt. Man kan även beskriva det mycket processade ämnet cellulosa som om att det bara rör sig om ”Växtfibrer”.

Vill du veta mer om INCI-namn och problemet med INCI kan du läsa mer här

Kommentarer inaktiverade.