Noterat på ekohyllan

Noterat på ekohyllan

Noterat på ekohyllan är ett projekt som vuxit fram under flera års tid. Det som från början var ett irritationsmoment i vardagen och senare ett besvärande hinder i utvecklingen av mitt företag, har nu utvecklats till ett "hjälpa-andra" projekt. Jag kallar det en hjälp för dig som gillar medveten konsumtion.

På sidan delar jag med mig av sådant som jag själv som konsument känner är viktigt. Jag tar upp annorlunda frågeställningar om innehållet i produkter som marknadsförs som ekologiska och naturliga. Det jag skriver om anses för det mesta inte korrekt i det ekologiska finrummet, men jag tycker att frågorna är så pass viktiga för oss som verkligen försöker vara mer medvetna i vår konsumtion. Det handlar om att våga ställa frågor till förmån för större transparens och insyn i både leverantörs- och produktionsledet. Alltså spårbarhet – från frö – till planta – till färdig kemikalie – till produkt på ekohyllan.

Vi möts av många gröna förskönande budskap när vi köper ekologiska eller naturliga hudvårdsprodukter, problemet är att dessa budskap sällan stämmer överens med vad som faktiskt finns i burken. Viktigt att komma ihåg är att när det gäller kosmetiska produkter så finns det inte något regelverk inom EU:s kosmetikadirektiv som reglerar begreppen ”ekologisk” och ”naturlig”. Sådana regler hittar man inte heller i Läkemedelsverkets föreskrifter. Inga myndigheter tillhandahåller ett regelverk om innehållsmärkning för hudvårdsprodukter som marknadsförs som just ekologiska eller naturliga.

Många nyföretagare vill satsa på ett sortiment av hudvårdsprodukter med ett genuint och äkta innehåll, men uttrycker att ”det är en djungel” därute. Det kan jag verkligen hålla med om och det är just därför som jag lägger mycket krut på att skriva om hur industrin och certifieringsorgan marknadsför kemikalier och produkter utan att redogöra för ursprung och spårbarhet i sin helhet. Häng med bakom kulisserna på min sida Noterat på ekohyllan.

Om du har några frågor så är du välkommen att kontakta mig.

Kommentarer inaktiverade.