KemikalieKollen

KemikalieKollen

KemikalieKollen är en svensk tjänst som informerar om kemikalier i ekologiska och naturliga produkter. Tips på kemikalier kan skickas till kontakt@kemikaliekollen.nu

INCI-namn kan vara latinska växtnamn som till exempel Cocos Nucifera Oil (kokosolja) respektive Olea Europaea fruit oil (olivolja). Dessa naturliga oljor genomgår ofta bara en simpel process som kallpressning. Men INCI-namn kan också vara Coco-Caprylate/Caprate och Glyceryl Stearate, dvs att den naturliga oljan är raffinerad (uppdelad i sina beståndsdelar) och sammanfogad med andra kemikalier (som också är industribearbetade).

I innehållsförteckningen ser man ofta ord som ”från”, exempelvis ”från kokos” eller ”från vegetabilisk olja”, ”från majs” eller ”från alger”. Man kan även beskriva cellulosa som om att det bara rör sig om ”Växtfibrer”. Det här förfarandet talar bara om vilket ursprung den färdiga kemikalien har (eller delar av den) och inte hur själva grödan eller den industriellt raffinerade oljan har bearbetats för att till slut kunna bli till en för industrin användbar kemikalie.

I min strävan efter att synliggöra ursprunget av de kemikalier som används i eko och naturliga produkter skapades KemikalieKollen, för att vi konsumenter ska få ett hum om vad vi egentligen betalar för. Min intention i detta är att underlätta för oss att hitta produkter utan onödigt raffinerade kemikalier - produkter med ett mer äkta innehåll.

Kommentarer inaktiverade.