Noterat på ekohyllan

Noterat på ekohyllan

Noterat på ekohyllan är ett projekt som vuxit fram under flera års tid. Det som från början var ett irritationsmoment i vardagen och senare ett besvärande hinder i utvecklingen av mitt företag, har nu utvecklats till ett "hjälpa-andra" projekt. Jag kallar det en hjälp för dig som gillar medveten konsumtion.

På bloggen försöker jag dela med mig av sådant som jag tror kan vara av intresse för dig som botaniserar på ekohyllan. Jag skriver om ekoindustrins senaste innovationer och granskar innehållet i hudvårdsprodukter som marknadsförs som naturliga eller ekologiska. Det handlar om att våga ställa frågor till förmån för större transparens och insyn – från frö – till planta – till färdig kemikalie – till produkt på ekohyllan.

Vi möts av många gröna förskönande budskap när vi köper ekologiska eller naturliga hudvårdsprodukter, problemet är att dessa budskap många gånger inte stämmer överens med vad som faktiskt finns i burken. Viktigt att komma ihåg är att när det gäller kosmetiska produkter så finns det inte något regelverk inom EU:s kosmetikadirektiv som reglerar begreppen ”ekologisk” och ”naturlig”. Sådana regler hittar man inte heller i Läkemedelsverkets föreskrifter. Inga myndigheter tillhandahåller ett regelverk om innehållsmärkning för hudvårdsprodukter som marknadsförs som just ekologiska eller naturliga.

Många konsumenter vill kunna köpa hudvårdsprodukter med ett genuint och äkta innehåll, men uttrycker att ”det är en djungel” därute. Det kan jag verkligen hålla med om och det är just därför som jag lägger mycket krut på att skriva om hur industrin och certifieringsorgan marknadsför kemikalier och produkter utan att redogöra hur och med vad dessa produceras. Häng med bakom kulisserna på min privata blogg Noterat på ekohyllan.

Kommentarer inaktiverade.